Želite udomiti psa? Razmislite!

Lynn2

Želite li zaista udomiti psa? Želite li se ustajati rano, spremni ste bez ljutnje počistiti za psom, ustajati i usred noći jer je bolestan? Jeste li spremni na promjene u svom načinu života, organizaciji svoga dana?

Baš sada?

Razmislite o tome je li sada najbolji trenutak. Dozvoljava li vaš način života promjene koje će neminovno biti potrebne nakon što kući dovedete psa. Guše li vas već sada obveze koje imate?

Troškovi!

Razmotrite i financijsku stranu udomljavanja životinje. Možete li financijski podnijeti trošak hrane, školovanja, cijepljenja, zaštite od nametnika, eventualnog liječenja...? Pas treba i poneku igračku, ležaj, dekicu, poslasticu... Sve to košta i treba odmah računati s tim troškovima.

Psi i mala djeca

Koliko su stara vaša djeca? Mali štenci imaju oštre zube i nokte na šapama i ukoliko ih se previše izaziva mogu uzvratiti. Uz to, mali psići su nježne građe i nehotična grubost trogodišnjaka može biti vrlo neugodna. Malo veći pas u igri može srušiti dijete te ga ozlijediti. Može li dijete shvatiti i usvojiti naviku pranja ruku?

Na kraju - čak ako je dijete i dovoljno staro i ozbiljno da može usvojiti pravila ponašanja prema psu i velika mu je želja imati psa, nemojte očekivati da samostalno i u potpunosti preuzme brigu o životinji.

Što kada Vas nema kod kuće?

Koliko vremena obitelj provodi kod kuće? Hoće li pas provoditi previše vremena sam? Možete li riješiti pitanje brige o životinji u slučaju potrebe da otputujete?

Kuća ili stan?

Imate li riješeno stambeno pitanje? Hoćete li morati u podstanarstvo u budućnosti? Imaju li vaši susjedi razumijevanja za pseći lavež? Imate li dobro ograđeno dvorište? Jeste li spremni na povremenu štetu koju pas može napraviti?

Ažurirano: 19.09.2010