Spirit nastavlja pomagati psima iako smo ostali bez skloništa

Udomivši većinu svojih štićenika u zadanom roku od 35 dana, Spirit je ispunio zahtjeve Veterinarske inspekcije.

Glavni problem našeg nekadašnjeg skloništa bila je njegova lokacija u blizini naselja.

Onih nekoliko preostalih pasa ostali su kod nas te i dalje traže dom, ali ostali smo bez skloništa, odnosno ne smijemo primati nove pse na lokaciju našeg nekadašnjeg skloništa.

Prisiljeni smo pronaći novo mjesto za sklonište, no u međuvremenu, ne možemo se oglušiti na molbe građana koji svakodnevno nalaze pse lutalice u Zagrebu da im pomognemo. Grad Zagreb u kojem djelujemo, iako ima gotovo milijun stanovnika, ima samo jedno registrirano sklonište za napuštene pse (Gradsko sklonište Dumovec), koje ima kapacitet 150 pasa. S obzirom na to da broj lutalica u Zagrebu značajno premašuje kapacitet Dumovca, a udomljavanja u Hrvatskoj idu veoma sporo, građani nam se i dalje obraćaju za pomoć kad pronađu odbačenu životinju. Budući da više ne možemo ponuditi prihvat i smještaj, pokušavamo se s nalaznicima dogovoriti da zadrže i pričuvaju životinju kod sebe do udomljenja, koje nastojimo ubrzati oglašavanjem pronađenih pasa na našim stranicama. Ako nalaznik nije u mogućnosti privremeno prihvatiti pronađenu životinju, tada za nju pokušavamo pronaći drugo privremeno čuvanje do udomljenja. Ti psi nisu naši štićenici i ne nalaze se u našem skloništu, nego im udruga samo pomaže u udomljavanju

U Republici Hrvatskoj i dalje se svakodnevno ubijaju brojni psi, ponajviše zbog nekontroliranog razmnožavanja i nekažnjavanja osoba koje pse napuštaju. Dokle je god tako, Spirit će nastojati smanjiti broj ubijenih pasa udomljavanjem i kastracijama.

I dalje nam je potrebna pomoć u oglašavanju pasa, kao i financijska potpora jer sami snosimo veliku većinu veterinarskih troškova, naravno uz veliku pomoć naših donatora, fizičkih i pravnih osoba. U međuvremenu naravno nastavljamo s traženjem adekvatnog zemljišta na kojem bismo mogi izgraditi još bolje novo sklonište.

Ažurirano: 07.03.2011

© 2007-2017 Udruga za zaštitu životinja 'Spirit'. Sva prava pridržana.